Sök:

Sökresultat:

399 Uppsatser om Farligt avfall - Sida 1 av 27

Gränsöverskridande transporter av farligt avfall: kan Baselkonventionen lösa problemet?

Denna uppsats syftar till att utreda huruvida Baselkonventionen om gränsöverskridande transporter och slutligt omhändertagande av farligt avfall har förmågan att lösa de problem den är avsedd att lösa. Frågan utreds utifrån ett antal regioner. Utgångspunkten ligger i problematiken med Farligt avfall, vilket gör att regionerna valts utifrån respektive problemområde. De valda regionerna är Västafrika, ett område där pengar ofta prioriteras framför miljö och hälsa: Nordamerika, en region med komplex reglering i många frågor som gör att internationella åtaganden kan krocka: EU, en union med förutsättningar att utgöra förebild vad gäller attityden mot Farligt avfall som miljöproblem och till sist Östasien, ett område i snabb ekonomisk utveckling som än så länge tar litet ansvar i frågan. Inställningen till Farligt avfall som miljö- och hälsoproblem skiljer sig radikalt åt mellan regionerna.

Möjligheten till en fastighetsnära insamling av farligt avfall-en studie över Norrköpings kommun

Norrköpings kommun har idag svårigheter att med sitt nuvarande avfallssystem, miljöbil och återvinningsstation, nå ut till de boende i flerbostadshusen. För att öka insamlingsgraden av Farligt avfall har studien lagt fokus på möjligheten för Norrköpings kommun att implementera en fastighetsnära insamling. För att få fram olika centrala aktörers inställning till en fastighetsnära modell har intervjuer utförts på entreprenör, tjänsteman på Norrköpings kommun och tjänsteman på Hyresbostäder i Norrköping. Undersökningen visar att åsikterna mellan aktörerna går vitt isär men att med kommunens goda informationssamarbete finns förutsättningar till att modellen kan implementeras..

Askor från avfallsförbränning farligt avfall eller en framtida resurs

I Sverige ökar förbränningen av avfall som inte är ett helt definierbart bränsle. Detta är i mångt och mycket ekonomiskt och miljömässigt försvarbart genom den höga kvalitén på rökasreningen, som garanterar att en mycket liten del av föroreningar når atmosfären, utan dessa koncentreras i askorna. Avfallsaskor går till stor del till deponier och används där för sluttäckning eller för att deponeras, samt att en stor mängd flygaska transporteras till Langöya. Inom en tioårsperiod kommer deponierna vara sluttäckta och Langöya uppfyllt, samtidigt som mängden avfallsaskor ökar, vilket innebär krav på nya lösningar. Orsaken till att framförallt flygaskan klassas som Farligt avfall är koncentrationen av tungmetaller och föroreningar som härrör från bränslet.

Avfall från rivning, renovering och ombyggnad

Avfall från rivning, ombyggnad och renovering innehåller många miljö- och hälsostörande ämnen. En viss del av detta avfall regleras i Förordningen om Farligt avfall. Exempel är avfall som innehåller kvicksilver, asbest, PCB eller CFC. För denna typ av avfall gäller speciella regler om hur det ska hanteras, vem som får hantera och transportera. Det avfall som inte räknas som farligt består inte alltid av ofarligt material som kan återanvändas eller återvinnas.

Insamlingssystem för biologiskt och farligt avfall Fallstudier från Surahammar, Västerås och Järfälla kommun

Kommunerna är idag ansvariga för insamling av hushållens avfall. Staten försöker styra den kommunala avfallshanteringen genom nationella styrmedel. Kommuner som vill ändra sitta avfallshanteringssystem står idag inför stora utmaningar eftersom avfallshanteringen är komplex och det gör det svårt att avgöra vilken metod som är fördelaktigast. Två fraktioner som är omdiskuterade är det biologiska och farliga avfallet, kring dessa finns det inga direkta eller klara riktlinjer. I den här studien har vi valt att genom intervjuer studera hur dessa fraktioner hanteras i tre kommuner.

Tryckslag i tapp-vattensystem.

Oljehaltigt avfall utgör en stor andel av den totala mängden miljöFarligt avfall. I denna rapport beskrivs försök att behandla oljehaltigt avfall genom kompostering.

Studier av luft i vattendistributionssystem - Fält och laboratoriestudier

Oljehaltigt avfall utgör en stor andel av den totala mängden miljöFarligt avfall. I denna rapport beskrivs försök att behandla oljehaltigt avfall genom kompostering.

Livscykelanalys av avfallsförbränning och biogasproduktion

Livscykelanalys används som metod för att undersöka produkter eller tjänster från ?vaggan tillgraven?. Med hjälp av mjukvaruprogrammet SimaPro utförs en livscykelanalys på förbränning av avfall med energiutvinning. Resultatet jämförs med en livscykelanalys som utförs på biogasproduktion från matavfall, för att visa vilken av processerna som har mer positiv påverkan på miljön. Resultatet visar att förbränning av avfall bidrar till minskad miljöpåverkan med 63,9 kg CO2-ekvivalenter per ton avfall.

Synsättet på miljön hos två analysföretag : en fallstudie

Samhället ställer idag stora krav på företag avseende miljö och hanteringen av Farligt avfall. Genom att företag tar fram ett ledningssystem och blir certifierade kande leva upp till kraven och få kontroll över sin kemikaliehantering. Syftet med uppsatsen är att jämföra två analysföretag och deras syn på miljö och Farligt avfall. Studien är en fallstudie och baserar sig på intervjuer med VD och kvalitets- och miljösansvarig på respektive företag. Det framkom att synen på miljö är olika främst på grund av att företagen har olika ägarförhållanden men även VD påverkar hur synen på miljön är.

Försök med biologisk nedbrytning av oljehaltigt industrislam genom kompostering med hästgödsel.

Oljehaltigt avfall utgör en stor andel av den totala mängden miljöFarligt avfall. I denna rapport beskrivs försök att behandla oljehaltigt avfall genom kompostering.

Utvärdering av insamlingssystem för hushållens farliga avfall

The collection of hazardous waste from the household around Swedish municipalities varies. 1% of the households waste is hazardous waste. It has hazardous features that can give bad consequences for the nature and human health if we don?t collect it and treat it. Therefore the law controls it, the municipalities have responsibility for the household waste.

Miljöeffekter vid ändrad ytbehandling på ITT Water & Wastewater

ITT Water & Wastewater (före detta ITT Flygt) tittar på att eventuellt genomföra en förbättring av ytbehandlingen av deras pumpar för att eliminera de rostangrepp pumparna utsätts för idag. Examensarbetets uppgift är här att analysera och beskriva miljöeffekterna av de nya ytbehandlingsmetoderna som företaget undersöker.Målet med studien är att få fram ett underlag och en rekommendation om vilken ytbehandlingsmetod företaget bör välja ur miljösynpunkt.De olika metoder som studerats är:? Järnfosfatering + ED-lackering? Zinkmanganfosfatering + ED-lackering? Oxsilan + ED-lackeringDessa metoder har jämförts med nollalternativet, vilket innebär att samma metod som tillämpas idag fortsätter att användas.Miljöeffekterna som studerats för de olika metoderna är:? utsläpp till luft och vatten? avfall? energiAv de tre nya metoderna samt nollalternativet är Oxsilan följt av ED-lackering det alternativ som ger minst påverkan på miljön. Metoden har inga utsläpp av flyktiga organiska ämnen till luft, inget Farligt avfall bildas och det avfall som ändå bildas är litet. Metoden har även lägre energiåtgång än de andra studerade metoderna.2008:Nr 2 Teknik.

Avloppsslam som tätskikt på avfallsdeponier

1999 antogs ett nytt EG-direktiv om deponering av avfall, vilket innebär att de tekniska kraven på deponier skärps. Det medför att ett stort antal deponier i Sverige måste avslutas. Stora mängder täckmassor kommer att krävas för att sluttäcka alla dessa deponier. I det här examensarbetet undersöktes möjligheten att använda avloppsslam som tätskikt på deponier. Avloppsslam har låg genomsläpplighet vilket krävs av ett tätskiktsmaterial.

Gränsöverskridande transporter av avfall. Miljöskydd eller frihandel?

I takt med den ökade tillväxten ökar mängden avfall. Frågan är vad man skall göra av det. På senare år har hanteringsmöjligheterna av avfall förbättrats markant vilket har lett till avfallet som sådant blivit mer attraktivt exempelvis som energikälla. Avfall är därmed inte bara en belastning utan även en tillgång som kan handlas med som andra varor. Det är naturligtvis positivt även för miljön att avfallsströmmarna rör sig mot platserna där det utnyttjas mest effektivt och samtidigt belastar miljön i minsta utsträckning.

Stabilisering av farligt avfall: kvicksilver i rostugnsstoft

Rostugnsstoft är ett processavfall som uppkommer vid Rönnskärsverkens metallframställning. Stoftet innehåller stora mängder kvicksilver, arsenik, koppar, järn och ett flertal andra ämnen. Rostugnsstoftet är mycket komplext i sin sammansättning, uppvisar stora variationer och klassas som Farligt avfall. I nuläget planerar Rönnskärsverken för en slutlig deponering av vissa processavfall, däribland rostugnsstoft. Ökande krav och nya kriterier avseende lakbarhet för avfall inför deponering har skapat ett behov av ytterligare studier gällande sammansättning, karaktärisering och stabilisering av processavfall.

1 Nästa sida ->